Het lijkt alsof we ons tegenwoordig alleen nog maar druk maken over energie als klimaatprobleem. Of bij het eten van vlees over de CO2-uitstoot die de veehouderij veroorzaakt. Zijn we ‘water’ helemaal vergeten? Dus ik wil het hierbij toch nog maar een keer onder de aandacht brengen. Voor fossiele brandstoffen zijn legio alternatieven denkbaar. Maar hoe zit dat met ons drinkwater?
Steden hebben nu al onvoldoende schoon water
Vorig jaar (2018) was water in Kaapstad op rantsoen. Het leek even op een crisis uit te lopen maar door waterbesparing én het feit dat dan toch eindelijk ging regenen was het ergste leed geleden. Maar dat is tijdelijk… Wanneer staat de volgende watercrisis voor de deur?
Maar het is niet alleen Kaapstad. Ook andere steden kampen met problemen, zoals Mexico City en São Paulo. Over de hele wereld raakt het water sneller op dan het wordt aangevuld. Dat kunnen wij ons soms niet voorstellen maar we hebben hier in Nederland toch “het nieuwe goud” in handen. En de wereldbevolking groeit, dus er komen steeds meer dorstige mensen bij. Men schat dat in 2040 een kwart van de bevolking een chronisch gebrek aan water zal hebben.
Drie procent van het water op aarde is geschikt als drinkwater
Het grootste gedeelte van het water op aarde is zeewater, te zout om te drinken of te gebruiken voor de landbouw. Slechts 3% van het water op aarde is zoetwater. Maar, hiervan zit ook een groot gedeelte in sneeuw en ijs of heel diep verstopt als grondwater. Er blijft dus niet zoveel over.
Duurzaam eten is ook kijken naar onze drank!
Ik schreef het al in de inleiding. We weten allemaal dat we minder vlees moeten eten, dat is beter voor het milieu. Vanuit het oogpunt van waterverbruik zouden we nog veel kritischer moeten kijken naar wat wij consumeren.
De productie van ons eten vraagt enorme hoeveelheden vocht. Zo is alleen al voor één fles wijn, gemiddeld 400 liter water nodig, blijkt uit Twents onderzoek naar de ‘watervoetafdruk van de wereld’. Oeps…
Maar deze rekensommetjes zijn lastig te maken. Neem Coca Cola, de NOS zocht het al eens uit, als je ook het water meeneemt voor de productie van de suikerbieten dan komt je wel op 35 liter waterverbruik per liter cola. Is het dus wel duurzaam dat wij zoveel frisdrank en sapjes uit pak drinken? Onze conclusie, buiten dat het niet gezond voor je is, is het ook zeker niet duurzaam.
Drink duurzaam, drink water!
Uiteraard geldt dit ook voor duurzame alternatieven die ontstaan. Op onze site is al eerder een artikel aangemeld over Bamboe als duurzaam alternatief op hout. Met hier ook de terechte vraag of de waterbehoefte van Bamboe wel zo duurzaam is?