Wat is PFAS?

De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Dit zijn door de mens gemaakte stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Maar ze komen wel in heel veel producten voor! En nu zitten deze stoffen dus ook in onze grond en rivierwater. Dit moet u weten over PFAS.

Wat is PFAS en waar zit het in?

PFAS is de afkorting van kunstmatige stoffen die in zeer veel producten of processen gebruikt wordt. Het omvat duizenden componenten dus te veel om op te noemen. Hieronder een korte opsomming waar je PFAS in tegen komt.

De eigenschap van PFAS componenten is dat ze onder andere water-, vet- en vuilafstotend zijn. Ze zitten hierdoor in veel verschillende producten,

 • Brand-blus-schuimen
 • Verchromen
 • Productie Teflon (PTFE)
 • Olie- en waterafstotende coatings van papier, tapijt, pannen, etc.
 • Kleurstoffen/inkt, was/wax, polijstmiddelen, smeermiddelen
 • Fast-food verpakkingen
 • Kleding en textiel.
 • Schoonmaakmiddelen
 • Cosmetica, waaronder mascara, shampoos en handcrèmes.
 • Hydraulische vloeistoffen
 • Bestrijdingsmiddelen

Hoeveel PFAS stoffen zijn er?

PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. Hoeveel verschillende PFAS’en er zijn gemaakt is niet precies bekend. De OESO Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft vastgesteld dat er ruim 4000 PFAS’en bestaan, maar mogelijk zijn het er meer.

Hoe komt PFAS in ons milieu terecht?

De stoffen komen in het milieu door fabrieken die de stoffen maken of gebruiken. Ook kan het in het milieu komen door gebruik van PFAS-houdende producten, zoals blusschuim, impregneermiddel voor textiel, smeermiddelen, of als PFAS-houdende producten bij het afval terecht komen.

Is PFAS gevaarlijk?

PFAS wordt wereldwijd aangetroffen in grond en water. Geen enkel PFAS breekt volledig biologisch af. In de grond is PFAS in principe niet gevaarlijk. Maar het komt wel ons lichaam binnen via consumptie van vis en vlees. Ook in het lichaam hoopt PFAS zich op en wordt niet afgebroken. De effecten zijn nog onbekend maar inmiddels (september 2019) is PFAS geclassificeerd als zorgwekkende stoffen.

Wat houdt het PFAS probleem in?

In heel Nederland wordt PFAS aangetroffen in de grond. Het beleidsprincipe is, de grond niet nog vuiler maken. Daarom mag er zonder keuring geen grond meer verplaatst worden naar een andere locatie. De meeste grondafvoer komt echter bij landbouw en/of natuurgebieden terecht: daardoor blokkeert de grondafvoer. Want is de PFAS-norm in de grond hoger dan daar waar de grond gestort wordt dan mag dit niet meer. Hierdoor liggen veel bouwwerken stil.

One Reply to “Wat is PFAS?”

 1. En ons immuunsysteem ? Word dat niet aangetast? Ik lees hier niets over. Lijkt me wel belangrijk. Graag meer informatie hierover. Veel dank

Comments are closed.