Waarom is wijn niet vegan?

Zie jij het ook steeds vaker op het wijnetiket staan? Het Vegan-logo. Huh? Wijn is toch gemaakt van druiven en niets anders? Hoe kan het dan toch niet-vegan zijn? Dit vroeg ik mijzelf ook af dus ben opzoek gegaan naar het antwoord. En ook hier kom ik weer tot de conclusie dat er nog zoveel te leren valt op deze wereld…

Druiven en niets anders… of toch wel

Ik was op bezoek bij Cava Hotel Mastinell in Spanje (overigens een aanrader voor wie zich een paar dagen wil laten verwennen) en daar viel mijn oog op het Vegan-logo op de wijn en de cava. En als je dan toch bij de wijnmaker in huis slaapt, het uitgelezen moment om hier eens naar te vragen.

“Deze foto is overigens niet gemaakt bij Mastinell. Bij thuiskomst ben ik direct in de wijnkast gedoken om op onderzoek te gaan naar het Vegan-logo!”

Heerlijk, helder wijntje

Ja, wijn wordt gemaakt van 100% druivensap en door het gistingsproces ontstaat de alcohol. Daar is niks mis mee en het is dus volledig van plantaardige afkomst. Maar voordat wij een lekker, helder wijntje op tafel zetten moet er nog wel wat gebeuren. De meeste wijn wordt geklaard en gefilterd voordat de flessen afgevuld worden. En hiervoor worden dus toevoegingen gebruikt, zoals bijvoorbeeld eiwit, om de losse deeltjes in de wijn te binden. Het is niet wettelijk verplicht* om dit op het etiket te vermelden.

  • Dit is geschreven in augustus 2021. Wetgeving kan wel veranderen. Hou hier rekening mee.

Maar tijden veranderen: er bestaan nieuwe technieken om wijn te klaren. Er zijn ook plantaardige middelen die in staat zijn de losse deeltjes te binden zodat het filteren beter gaat.

Definitie Vegan wijn

Een wijn is veganistisch als er geen eiwitten, caseïne (een eiwit uit melk), gelatine (dierlijk bindweefsel) of andere dierlijke bestandsdelen zijn gebruikt om de wijn te klaren. De producent is niet verplicht het op het etiket te zetten als er één van bovenstaande toevoegingen is gedaan. Let daarom op het Vegan-logo. Dan weet je zeker dat je een Vegan wijn koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *