Wat is fijnstof? Is dit hetzelfde als CO2?

Onze luchtkwaliteit wordt door veel zaken steeds slechter. En soms is het onduidelijk om welke stoffen het nu precies gaat en wat het is. In deze blog leggen wij het verschil uit tussen fijnstof en CO2. Want het is zeker niet hetzelfde!

In een andere blog schreven wij al wat het verschil is tussen stikstof en CO2. Hier heb je kunnen lezen dat CO2 wordt gevormd bij de volledige verbranding van koolstof of koolstofhoudende verbindingen (olie, kolen, gas). Te hoge concentraties koolstofdioxide veroorzaakt het zogenaamde broeikaseffect.

Zelf scheiden we ook CO2 uit als we zuurstof verbruiken. Als mens worden wij dus niet snel ziek van CO2. Fijnstof is een heel ander verhaal. Dat zit ook in de lucht maar kan wel gezondheidsproblemen opleveren. Zie je wel eens van die foto’s van grote steden in China of India waar zo’n dikke smog-laag hangt? Dat is dus geen CO2 maar een combinatie van ozon en fijnstof.

Wat is fijnstof?

Met fijnstof worden alle stofdeeltjes die in de lucht rondzweven aangeduid. Het is een verzamelnaam van deeltjes van verschillende grootte, tot maximaal 10 micrometer doorsnede. Alle kleine, onzichtbare, zwevende deeltjes zijn fijnstof en komen zowel binnen als buiten voor. Bij elke inademing kan een hoeveelheid fijnstof in je lichaam terecht komen. Fijnstof inademen, veroorzaakt mogelijk ziektes van de luchtwegen, de longen, het hart en de bloedvaten. Als je gezond bent dan ontwikkel je niet zo snel gezondheidsklachten. Maar de effecten op lange termijn zijn nog redelijk onbekend.

Hoe ontstaat fijnstof?

Fijnstof ontstaat door industrie, landbouw, het verkeer, onze huishoudens, het roken van sigaretten of door natuurverschijnselen (bijv. vulkaanuitbarstingen of bosbranden). Roetdeeltjes komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen en de open haard. Zelfs het bereiden van eten veroorzaakt fijnstof.

Soorten fijnstof

Er zijn verschillende soorten fijnstof. Roetdeeltjes is het meest voorkomen. De chemische industrie en metaalbedrijven stoten ook fijnstof uit. De natuur maakt zelf ook soorten fijnstof. Zoals Saharazand, bodemstof, vulkanische as en zelfs zeezout zijn zo klein dat we ze beschouwen als fijnstof. Sommige gassen kunnen ook fijnstof veroorzaken. Moleculen van ammoniak, zwaveldioxide en stikstofoxide kunnen nieuwe deeltjes vormen of ze hechten zich vast aan bestaand fijnstof. Sinds kort weten we dat die zogenoemde volatiele organische stoffen uit verf, oplosmiddel en cosmetica belangrijke veroorzakers zijn van fijnstof.

Fijnstof in huis

In huis wordt u het meest blootgesteld aan fijnstof. Hè, wat? Dat zal u waarschijnlijk verbazen. Maar dit heeft te maken met de lange tijd die wij binnenhuis doorbrengen en vooral blijkt er bij het braden van vlees en het wokken van groenten de meeste fijnstof vrij te komen. En u staat elke dag minimaal een half uur achter het fornuis. Fijnstof in huis is dus zeker iets om serieus te nemen (Bron: TNO). Dit is één van de redenen waarom een goede afzuigkap in uw keuken belangrijk is!

Fijnstof meten

Er zijn diverse sensoren te koop waarmee je zelf fijnstof kunt meten. Ervaring met deze sensoren hebben wij helaas niet. Lees hier de tips die de overheid geeft over fijnstof meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *