Verboden te poepen voor honden

Als u een hondenbezitter bent kent u ze vast wel; de bordjes met ‘verboden te poepen voor honden’. Ik zie ze ook wel eens staan bij een weiland. Hierop staat meestal de tekst ‘graag niet in de wei met uw hond, dan blijven onze koeien gezond’. Omdat ik graag wil weten wat dit inhoudt ben ik er eens ingedoken.

Verboden te poepen voor honden omdat…

Koeien ziek kunnen worden van hondenpoep. Hondenpoep kan de parasiet Neospora Caninum bevatten. Als de koe deze parasiet binnen krijgt wordt de koe besmet met Neospora, wat kan leiden tot sterfte van het ongeboren kalfje. Sterker nog, de koe wordt ziek en het is ongeneselijk. En dat is voor een boer een enorm probleem want die moet de koe laten inslapen.

Negeer nooit het bordje! Graag niet in de wei met uw hond, dan blijven de koeien van een boer gezond!

Neosporabesmetting, bevat alle hondenpoep deze parasiet?

Op de site van Medisch Centrum voor Dieren las ik dat 1 op de 10 honden in contact komt met Neospora. Dit merkt u niet, want uw hond wordt hiervan niet altijd ziek. De Neospora parasiet verspreid zich verder via de hondenpoep. Dus daarom moet u uw hond nooit op een weiland laten poepen. Uw hond kan zomaar gastheer zijn van deze parasiet.

Wees nooit boos als een boer u vraagt om uw hond terug te roepen. Ook al lopen er geen koeien op. Dat kan volgende week immers weer heel anders zijn!

Hoe raakt mijn hond besmet?

Een hond kan besmet worden met Neospora door vruchtwater, vruchtvliezen, nageboortes etc op te eten van besmette dieren. Ha, denkt u, maar dat doet mijn hond nooit! Weet u dat zeker? Als uw hond ook vrij in het bos loopt weet u niet wat het eet. Als uw hond dierlijke materialen heeft opgegeten kan het zomaar besmet zijn. Op het moment dat uw hond daarna poept in het weiland begint de ellende.

Neospora eitjes kunnen goed overleven en een koe kan maanden later via het gras of oppervlaktewater alsnog besmet worden.

Weetje… Wist u dat we ca. 1,8 miljoen honden hebben in Nederland en dat deze samen 145 miljoen kilo hondenpoep opleveren?

Hoe voorkomt uw dat uw hond besmet raakt met Neospora?

Om te voorkomen dat een hond Neospora krijgt, is het aan te raden geen rauw vlees te geven. Ook moeten honden niet bij vee gehouden worden. Boeren treffen deze maatregelen zeker ook met de eigen honden. Deze kunnen meestal niet bij de kuilen en in de stallen komen of worden hier weggehouden met bijvoorbeeld elektronische halsbanden.

Neospora test

Uiteraard kunt u een Neospora test doen. Met bloedonderzoek kan de dierenarts vaststellen of uw hond in aanraking is geweest met Neospora. Of Neospora goed te behandelen is voor uw hond hebben wij niet uitgezocht.

Wilt u ook meewerken koeien gezond te houden? Negeer het bordje verboden te poepen voor honden dan niet!