Streekproducten uitgelicht

Steekproducten betekenis

De betekenis van een streekproduct is een voedingsmiddel, meestal met een geografische omschrijving in de naam, die in een bepaalde streek gemaakt wordt. Althans dat beeld wordt geschetst.

In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde is aandacht besteedt aan dit onderwerp. Weer een verhelderende uitzending om te bekijken. Een geografische naam wordt ’te kust en te keur’ aan de omschrijving toegevoegd om het gevoel te scheppen dat het streekproducten zijn. Uiteindelijk met als doel u en mij te verleiden om het product aan te schaffen. De uitzending hield hier op. Maar hoe herkent u dan een daadwerkelijk streekproduct? Wij zochten dit voor u uit.

Waarom zijn er streekproducten?

Er is steeds meer aandacht voor streekproducten, of wel lokaal geproduceerd voedsel. Dit hoeft is niet altijd duurzamer te zijn. Er kunnen zowel voordelen als nadelen aan producten zitten. Bij lokale voedingsmiddelen is er een duurzaam effect voor uitstoot (o.a. transport), versheid (bewaren) en verpakken. Tevens wordt locale economie gestimuleerd wat ook een belangrijke waarde heeft. Maar het product hoeft niet bij voorbaat ambachtelijker te zijn dan andere producten.

Streekproducten zijn emotie en daar wordt door grote bedrijven slim op ingespeeld!

Wettelijk beschermde streekproducten in de Europese Unie

Er zijn streekproducten die binnen de Europese Unie wettelijk worden beschermd. Het gaat hier inderdaad om producten die alleen in een bepaalde streek en volgens een bepaald proces gemaakt mogen worden. Er zijn zo’n 600 wettelijk beschermde streekproducten in de EU, waaronder Balsamico-azijn en Gorgonzola uit Italië, Champagne uit Frankrijk maar ook Jenever en Boerenkaas uit Nederland. Het zegt echter nog niet altijd wat voor duurzaamheid.

Streeknaam kan zonder toezicht toegevoegd worden

Een streeknaam kan zonder toezicht toegevoegd worden aan een productnaam. Ook al wekt het de indruk, het gaat dus niet per definitie om beschermde streekproducten. Zoals u in de uitzending van Keuringsdienst van Waarde kunt zien komt de ‘beroemde Zeeuwse stroop” uit de zelfde fabriek als de ‘beroemde Friese stroop’. En het is ook nog eens exact hetzelfde product. Wat u kunt doen als u het belangrijk vindt streekproducten te kopen, lees het verhaal achter het merk én let op keurmerken.

Keurmerken streekproducten

Op de site van keurmerken wijzer treft u een overzicht aan van keurmerken. Op moment van schrijven van deze blog staan er zeven keurmerken geregistreerd.

  • Erkend streekproduct
  • Responsibly Fresh
  • GIJS streekproduct
  • Groene Hart Streekproducten
  • Zeker Zeeuws Streekproduct
  • Erken Veluws Streekproduct
  • Garandeerde traditionele kwaliteit
Totaal mee oneensOneensGeen meningEensTotaal mee eens (Nog geen stemmen)
Laden...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *