Roettax 2020

Stikstof, PFAS, fijnstof… er zit veel in onze lucht wat er niet in thuis hoort of er te veel in voorkomt! En de overheid probeert door allerlei maatregelen hier iets aan te doen. Zo betalen eigenaren van oudere dieselauto’s vanaf 1 januari 2020 zogenaamde roettax.

Hoe hoog is de roettax?

De roettax, of wel toeslag op de motorrijtuigenbelasting, bedraagt 15%. De reden is dat oudere dieselauto’s vervuilende fijnstof uitstoten. De overheid wil hiermee het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken.  

Waar komt de naam roettax vandaan?

Roet is een fijnstof en is slecht voor het milieu en onze gezondheid. We ademen die namelijk in. Door extra belasting te heffen voor auto’s die meer roet uitstoten is de naam roettax tot stand gekomen.

Met fijnstof worden alle stofdeeltjes die in de lucht rondzweven aangeduid. Het is een verzamelnaam van deeltjes van verschillende grootte, tot maximaal 10 micrometer doorsnede. Roet van oude dieselauto’s is dus zo’n fijnstof.

Alleen voor dieselauto’s

De toeslag geldt alleen voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden. Het gaat om dieselauto’s die een fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Of auto’s die geen fabrieksroetfilter hebben als de fijnstofuitstoot onbekend is. Eigenaren moeten vanaf 1 januari 2020 15% meer motorrijtuigenbelasting betalen, de roettax.

Hoe weet ik of ik roettax moet betalen?

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.