Ervaring met beleggen bij PLUS500

geld.jpg

EEN WAARGEBEURD VERHAAL OVER HET ONTSTAAN VAN EEN BELEGGINGSVERSLAVING

Voor iedereen die beleggen bij een CFD Broker overweegt

>> Ingezonden blog (auteur wenst anoniem te blijven) <<

VOORWOORD

Een beleggingsverslaving, heeft u daar ooit van gehoord? Ik ook niet, althans voor een paar jaar geleden nog niet. Inmiddels weet ik wat dit inhoudt. Leuk om erachter te komen is het niet, wel leerzaam. En duur, dat kan ik ook met zekerheid zeggen.

Graag wil ik mijn verhaal delen om meer mensen bewust te maken van het gevaar van beleggen in CFD’s (Contract For Difference). En dan vooral over de eenvoud waarmee je hiermee in aanraking komt via de digitale snelweg.

Of er door de overheid maatregelen genomen moeten worden? Ik vind het lastig om daarover te oordelen. Betutteling is er immers al voldoende. Ik zou alleen nooit een drugsverslaving krijgen, omdat ik daar gewoonweg niet aan begin. Die gevaren zijn mij wel ingeprent. Maar beleggen? Als je niet weet dat je daaraan verslaafd kunt raken dan sta je er niet bij stil en voordat je je het beseft is het te laat. Waarbij ook nog steeds onduidelijk is of de ‘spelregels’ wel eerlijk gespeeld worden. Wat ik hiermee bedoel haalt u wel uit mijn verhaal. Ik laat graag aan uw eigen oordeel over, na het lezen van mijn verhaal, of u vindt dat de overheid (Nationaal of Europees niveau) maatregelen zou moeten treffen. Maar zorgt u er bovenal voor dat u nooit overkomt wat mij is overkomen!

OVER MIJZELF

Eerst iets over mijzelf. Ik ben een volwassen man van midden 50 en heb een goede baan op midden management niveau en ik beschouw mijzelf als intelligent. Ik ben van nature risicomijdend, rationeel, stabiel en positief ingesteld. Niet het karakter dat gevoelig is voor verslaving en ik geloof zeker niet in sprookjes. Financieel heb ik het best goed op orde. Enkele tienduizenden euro’s spaargeld op de bank en maandelijks ruim voldoende inkomen. Dus een directe reden om veel risico te nemen om geld te verdienen was niet aanwezig.

Ik beleg eigenlijk al mijn hele werkzame leven, in gewone aandelen en in beleggingsfondsen. Niet erg succesvol want ook de financiële crisis van 2008 heeft mij hard geraakt. En ooit heb ik op advies van een specialist in Homburg belegd, want beleggen in vastgoed, daar kon eigenlijks niks mis mee gaan. Rendement gegarandeerd. Dit bleek wel een sprookje, zoals u misschien weet is Homburg failliet gegaan en dus ook deze belegging een fiasco.

Waarom ik toch blijf beleggen? Ik blijf positief ingesteld, dat is mijn aard. Het is zo zonde om niets met je vermogen te doen. Rente krijg je ook niet meer tegenwoordig.

HET GEVOEL EEN KANS TE MISSEN

Eind 2017 ging het niet anders dan over Bitcoins en de extreme winsten die hiermee gemaakt werden. Jeetje, dit had ik zomaar gemist. Tot mijn irritatie werd op elke verjaardag of meeting over Bitcoins gesproken. Maar omdat er geen financieel model onder ligt geloof ik er niet in. Maar er niet in geloven is iets anders dan er toch geld mee willen verdienen. Zolang de ‘kudde’ blijft kopen, blijft de prijs stijgen. Dus ik dook in de wereld van de Bitcoins. Het kopen en verkopen van Bitcoins vind ik nogal ingewikkeld en een schimmige wereld. En op mijn digitale zoektocht naar een eenvoudiger oplossing kwam ik op een broker die uiteindelijk mijn beleggingsverslaving heeft aangewakkerd.

EENVOUDIG ONLINE BELEGGEN

Via de zoekmachine kwam ik al vrij snel terecht bij Plus500, een ‘wereldhandelmachine’ zoals ze zichzelf noemen. Hier kun je handelen in CFD’s, ofwel Contracts For Difference. Zonder teveel in detail te treden betekent dit dat je zelf geen echte aandelen of posities koopt, maar handelt met c.q. tegen de online broker op verschil in handelskoersen op de contracten die zij hebben afgesloten. Deze mogelijkheid boden ze ook aan voor Bitcoins. Dus dit maakt het mogelijk direct te handelen zonder allerlei ingewikkelde stappen.

Uiteraard heb ik mij eerst wel verdiept in de betrouwbaarheid van dit bedrijf. Ik kon geen belastend bewijsmateriaal vinden over dit bedrijf, behalve ervaringen van mensen die op dit platform geld waren kwijtgeraakt. Daar laat ik me nooit zo door beïnvloeden want over het algemeen schrijven mensen alleen recensies als ze een negatieve ervaring hebben. Dat maak ik op mijn werk ook dagelijks mee. En per definitie geven ze dan de schuld aan het bedrijf en niet aan hun eigen onkunde of fouten.

Had ik er maar wel beter naar geluisterd… maar wijsheid achteraf is altijd makkelijk. Ik besloot de stap te wagen en heb een account aangemaakt.

AFFILIATE MAFFIA

Voordat ik verder ga met mijn verhaal, heeft u wel eens gehoord van Affiliate Marketing? Dit is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders (in dit geval Plus500) hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen – abonnementen) die de affiliate heeft aangeleverd. Internet staat dus bol van de positieve verhalen over Plus500. Elk zichzelf respecterend beleggingssite heeft hier wel een artikel aan gewijd. En inderdaad, met als doel hier zelf geld aan te verdienen. In mijn ogen geeft dit ook een vertekend beeld van de werkelijkheid. De overvloed aan informatie doet vermoeden dat beleggen via een online broker heel normaal is. Ondanks dat 80% van de mensen geld verliest met deze vorm. De waarschuwingen heb ik ook gelezen, maar lach me niet uit, Het gevoel van mij overkomt dat niet was sterker en kan jou ook overkomen… Ook affiliate marketing zou eigenlijk aan banden moeten worden gelegd met dit soort risicovolle praktijken. Maar dat terzijde.

BINNEN 24 UUR WERELDWIJD HANDELEN BIJ PLUS500

Na het aanmaken van een account met e-mailadres en wachtwoord kun je rondsnuffelen in de demo-omgeving om ‘te leren’ hoe je moet handelen zonder risico. Naast Bitcoins kun je hier ook handelen in alle grondstoffen, indexen (futures) en natuurlijk ook gewone aandelen. Dit was eigenlijk appeltje eitje. En binnen no-time had ik een grote virtuele winst met maar weinig inleg.
Je moet begrijpen dat dit soort brokers werken met een hefboom. Je inleg wordt soms tot wel 20x verhoogd door de broker tegen een kleine rente. Dus als je geluk hebt zijn de winsten ook 20x hoger, maar de verliezen ook 20x hoger. Er zijn voldoende tools beschikbaar om risico in te dekken, door bijvoorbeeld automatisch verlies te laten nemen als een positie daalt. Hier heb ik uitgebreid mee geoefend en dat ging uitstekend. Dus ik besloot het in het echt te gaan proberen. Uiteraard met weinig inleg. Het enige wat ik hoefde te doen was een kopie legitimatie uploaden en bewijs van inschrijving op mijn huisadres. Ik denk dat mijn aanmelding binnen 30 minuten was goedgekeurd en ik kon geld storten. Ook dat gaat eenvoudig via Paypal, iDeal of CreditCard…. uiteraard, dat zal je niet verrassen.

“IK HAD ENORM VEEL WINNAARSGELUK. DAT STIJGT NAAR JE HOOFD”

DE KICK VAN ENORME WINSTEN

Had ik enorm veel winnaarsgeluk of creëren ze mijn winnaarsgeluk? Dat weet ik niet en zal ik ook nooit meer achter komen. Je koopt immers van de broker en die beheert het hele handelsverkeer via zijn zelf ontwikkelde algoritmes. Ze kunnen eerlijk zijn, ze kunnen ook manipuleren. Ik ga nog wel uit van ‘eerlijkheid’ maar om mijn verliezen goed te praten is het soms eenvoudig te denken dat ze met techniek je resultaten kunnen beïnvloeden in positieve en negatieve zin.

Vol goede moed begon ik in het beleggen in grondstoffen en indexen. Eerst met een bescheiden inleg van 5.000 Euro. Ik maakte eigenlijk continue winst, tot soms wel duizend Euro per dag. Dit succes stijgt toch ieder gezond mens naar het hoofd? Gedachten als; ik kan mijn huis binnen een paar jaar afbetalen, ik hoef niet meer te werken, ik kan familie en vrienden helpen, spoken door je hoofd. En toen maakte ik nog wat meer geld over om mee te beleggen…

IN DE ZOMER KON MIJN GELUK NIET OP

Ik maakte elke dag winst dus zomer 2018 kon mijn geluk niet op. Wel is waar virtuele winst, want ik nam het niet op en ging nog meer handelen. Ondertussen leefde ik als god in Frankrijk en leefde op grote voet. Het gevoel van financiële onafhankelijkheid is heerlijk, ik leefde in mijn eigen bubbel. Uiteraard had ik ook wel een paar tegenvallende beleggingen. Posities die meerdere dagen openstonden voordat ik ze kon sluiten met winst. De eerste keer kreeg ik wel kippenvel als ik zag dat een positie op meer dan duizend Euro verlies stond. Maar elke keer kwam ik weer uit de rode cijfers. Het leek zo simpel en geen vuiltje aan de lucht.

“MIJN VIRTUELE WINST WAS DE VALKUIL”

VALLENDE BLADEREN EN BELEGGINGEN

Je kunt bij Plus500 geen schuld maken dus je moet voldoende saldo op je rekening hebben om verlies op te vangen. Posities die negatief gaan houden dus vermogen vast. En als je vermogen om te handelen ‘nul Euro’ is, dan krijg je een rotgevoel. Want je wilt die honderden Euro’s per dag verdienen. Dus als je het geld hebt, en je krijgt geen rente op de bank, wie kan die verleiding dan niet weerstaan? En ik was natuurlijk overtuigd dat het risico voor mij nog steeds beperkt was.
Tel daarbij op dat je met je ‘virtuele winst’ natuurlijk helemaal bereid bent risico’s te nemen. Dat is immers gratis geld. Echter, de hefboomconstructies met 10 tot 20 keer je eigen inleg maakt wel dat bij verlies je direct aanspreekt op je eigen vermogen. En daar gaat het fout.

“GOKKEN… THE HOUSE ALWAYS WINS”

STRATEGIE BLIJKT TE FALEN

Als een positie in het rood duikt koop je op een lager niveau weer bij. Daar maak je winst mee en afhankelijk van het beurssentiment sluit je de eerste positie met verlies. Winst en verlies heft elkaar dan weer op. Dat werkte in het begin fantastisch. Maar deze strategie blijkt te falen als de posities met procenten tegelijk omlaag schieten. Dan koop je te vroeg bij en voor je het weet staan er 4 posities in het rood. En dan is hek van de dam…. Je moet blijven bijstorten om te zorgen dat posities niet sluiten. En wanneer komt het besef dat je moet stoppen?
Bij mij veel te laat omdat ik maanden lang eenvoudig winst kon maken. Het gevoel van ‘ik kan dit oplossen’ overheerste. Uiteindelijk was elke beslissing die ik maakte verkeerd, of het nu koop of verkoop was. Ik zat altijd aan de verkeerde kant van de lijn. Het is net als het casino ‘the house always wins’. Ik noem het beleggingsverslaving, want je raakt de controle volledig kwijt en blijft hopen op betere dagen. Nu kan ik eenvoudig bij een complottheorie uitkomen dat de algoritmes van het systeem opzettelijk zorgden voor deze fouten. Maar zover wil ik niet gaan. De koersen volgen immers wel de markt.

“EEN TWEET VAN TRUMP EN DE KOERSEN KONDEN PROCENTEN DUIKEN OF STIJGEN….”

ZORGPLICHT ONTBREEKT

Bij dit soort online brokers draait alles om techniek. Het is ongelofelijk dat ze zoveel mensen tegelijk kunnen laten handelen, real time en zonder noemenswaardige problemen. Dan is het toch ook mogelijk dat ze algoritmes instellen op account niveau om afwijkend beleggingsgedrag te constateren en mensen te waarschuwen. Maar daar bemoeien ze zich niet mee, er is geen enkele zorgplicht voor de klanten. Er wordt gewaarschuwd dat een platform als Plus500 alleen voor ervaren beleggers is. Zoals ik er nu tegenaan kijk is dit financiële product voor niemand geschikt of goed, enkel voor de broker. Niemand kan beurssentiment inschatten of voorspellen, ook de meest ervaren belegger zit er regelmatig naast. Een daling in beurskoersen is helemaal niet erg, zolang je maar je aandelen in bezit kunt houden en verkopen op het moment dat jou wel schikt. Want beurskoersen gaan immers ook weer omhoog. Speculeren op daling of stijging is echter een heel ander verhaal en dan zeker met hefboomconstructies. Iedereen begint klein en met weinig risico. Totdat de beleggings- c.q. winstverslaving je in zijn macht krijgt.

IK HERKENDE DE BELEGGINGSVERSLAVING NIET

Nu besef ik dat ik een soort van beleggingsverslaving heb opgelopen. Uiteindelijk heb ik mijn volledige spaargeld verspeeld, zeg maar gewoon vergokt. Let wel, de neergang is echt heel snel gegaan. Eigenlijk kan ik het nu nog amper beseffen. Ook hier klopt het spreekwoord weer. Succes komt te voet maar gaat te paard. De laatste paar weken leefde ik niet meer in de realiteit. Ik was alleen maar bezig met de beurskoersen. Het beheerste mijn leven. Handel in indexen gaat 23 uur per dag door met als gevolg dat ik er ook 23 uur per dag mee bezig was. Alles schoof naar de achtergrond van de behoefte om te kijken of ik niet nog meer verlies leed. En de koersen gaan op en neer, op en neer, op en neer…

Toen was het klaar, mijn geld was op en ik moest alles sluiten. Pijnlijk maar ook een opluchting. Ik kan nu afstand nemen van deze verslaving en weer gaan leven. En ik merk dat ik intenser geniet ondanks het gevoel dat ik zo stom ben geweest. Dus misschien maar goed zo. Als ik mijn inleg teruggewonnen had, dan had ik nog maanden doorgespeeld. En dat zou uiteindelijk veel meer hebben gekost in persoonlijke zijn.

“Beleg alleen in aandelen of waardepapieren die je ook daadwerkelijk in je bezit hebt. Alleen zo heb je controle over je belegde vermogen!”