Plastic deeltjes in verzorgingsproducten

Ik had er nog nooit van gehoord, microbeads. Dat zijn dus minuscuul kleine plasticdeeltjes die o.a. in verzorgingsproducten gebruikt worden. Het doel van deze plastic deeltjes in verzorgingsproducten is om te reinigen of te scrubben. Maar met elke scrub beurt verdwijnen deze deeltjes ook in onze afvoer en komen dus in ons milieu terecht.

Zijn plastic deeltjes in verzorgingsproducten niet verboden?

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft zich in 2018 uitgesproken voor een verbod op micro plastic deeltjes. Het gaat om microplastics die expres zijn toegevoegd aan cosmetica producten en schoonmaakmiddelen. Een volledig verbod is er nog niet maar sommige landen lopen wel op de wetgeving vooruit en gaan plastic deeltjes verbieden. Veel producenten hebben inmiddels de microbeads uit hun producten gehaald en vervangen door duurzame oplossingen. Dit is te danken aan de Beat the Microbead-campagne, die al in augustus 2012 onder aanvoering van de Plastic Soup Foundation van start ging.

Nano micro plastics zitten nog volop in cosmetica!

Een Europees verbod wil zich echter niet beperken tot deze microbeads met een scrubfunctie, maar betreft alle nano- en microplastics in verzorgingsproducten. Deze microplastics zitten nog volop in cosmetica. Op de website van beatthemicrobead.org zijn lijsten te vinden van producten met en zonder de toevoeging van plastic deeltjes. In een potje dagcrème van Olaz blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam 1,5 miljoen plastic deeltjes te zitten! Deze deeltjes zijn zo klein dat ze onzichtbaar zijn. Maar we weten ook niet of deze deeltjes onze huid kunnen binnendringen [Bron artikel].

Wil jij weten of je veilige verzorgingsproducten gebruikt? Check dan de lijsten van beatthemicrobead.org.