Is geraffineerde olijfolie gezond?

Ik dacht dat geraffineerde olijfolie altijd slechter was dan Extra Vierge. Dus alles deed ik met de mooiste olijfolie. Want als je artikelen leest wordt je immers overspoeld met alle goede voordelen van olijfolie. Maar is dit ook waar?

Het verschil tussen geraffineerd en (extra) vierge

Olijfolie is verkrijgbaar in verschillende soorten kwaliteiten. Olie van eerste persing heet Vierge. Er wordt niks verhit, de olie wordt enkel uit de olijven geperst. Dit persen kan meerdere malen gebeuren om er zoveel mogelijk uit te halen. De olie van de eerste persing heeft de meeste smaak en is meestal ook het duurst. Dit staat bekend als Extra Vierge olijfolie.

Bij geraffineerde olijfolie worden onzuiverheden uit de olie gehaald door verhitting en afkoeling. Hierbij gaat ook smaak verloren en zal het zeker van haar goede eigenschappen verliezen. Hier worden vaak ook slechtere olijven voor gebruikt, voor de persing van Extra Vierge zouden deze olijven niet geschikt zijn.

Omdat ik mezelf en ons gezin het beste gun, pak ik natuurlijk altijd Extra Vierge uit de schappen en dacht daarmee de verstandigste keus te maken.

Geraffineerde olijfolie beter om te verhitten

Toen las ik een artikel over het rookpunt van olie en dat die van Extra Vierge olie helemaal niet zo hoog is. Het ‘rookpunt’ betekent dat dit de temperatuur is waarop de olie gaat verbranden en van samenstelling verandert. Bij dit proces komen zeer slechte stoffen vrij. Het rookpunt van geraffineerde olijfolie ligt op 160 graden. Dat is veel te laag om te bakken. Dus bakken in olijf olie kan super ongezond zijn!!

Sinds ik dit weet pak ik de geraffineerde versie om te bakken. Is nog beter voor de portemonnee ook. De beste olie om te bakken is overigens rijstolie. Qua prijs is dit te vergelijken met een goede olijfolie.

Op de site van het voedingscentrum vind je nog meer aanvullende informatie over olijfolie.

One Reply to “Is geraffineerde olijfolie gezond?”

  1. begrijp er helemaal niets van ,als je olie zoekt om je cholesterol te verlagen vind ik de uitleg erg zwak , ik kan nergens vinden die mij kan uitleggen waar je precies op moet letten er staat zoveel op de verkoop van het product dat ik niet weet of er onverzadigd vet in zit, de een zegt pinda olie de ander zegt koolzaadolie en dan is de verbranding weer niet goed om te wokken.
    welke olie is goed om te wokken tegen een te hoge cholesterol

Comments are closed.