Olijfolie uit Kroatië

olijfolie.png

Heeft Kroatië zijn eigen olijfolie?

Denk aan de Middellandse Zee en een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt, is olijfolie. Deze prachtige gouden vloeistof staat synoniem voor dit prachtige deel van de wereld, maar hoeveel weet jij over Kroatische olijfolie? Laten we eens kijken wat Kroatië zo’n hotspot maakt voor de productie van olijfolie.

Kroatische olijfolie

Ja, Kroatië produceert zijn eigen olijfolie en het heeft het perfecte klimaat voor olijven om in te gedijen. De olie die in Istrië en Dalmatië wordt geproduceerd, wordt door velen als de beste van allemaal beschouwd. Veel van de olijfolie van het land komt hier vandaan, waarbij een aantal onafhankelijke producenten maar liefst 450 ton ‘vloeibaar goud’ per jaar verdienen.

Kroatië komt zelden voor op de lijst van olijfolie producerende landen, hoogstwaarschijnlijk omdat het nog steeds een relatief kleine producent is in vergelijking met zijn Europese tegenhangers. Dit mediterrane land aan de Adriatische Zee verbouwt al eeuwen olijven, maar heeft pas sinds kort erkenning gekregen als een kleine maar belangrijke producent van hoogwaardige extra vierge olijfolie.

Kwaliteit van olijfolie uit Kroatië

Tijdens de 2016 editie van de New York International Olive Oil Competition (NYIOOC) wonnen negen extra vierge olijfolie uit Kroatië gouden en zilveren prijzen. Zes van de negen Kroatische prijswinnaars zijn producenten uit het schiereiland Istrië, terwijl de anderen afkomstig zijn van de Adriatische eilanden Krk en Brač en het schiereiland Pelješac in Zuid-Dalmatië.

Om de toenemende internationale vraag bij te houden, zijn commerciële producenten in grotere olijfolie producerende landen overgestapt op mechanische oogstmethoden, en veel mengoliën die uit andere landen zijn gekocht en hun olie als zelfgemaakt bestempelen. Daarentegen zijn de meeste Kroatische olijfolieproducenten kleine familiebedrijven die hun eigen olijven verbouwen en beperkte hoeveelheden extra vierge olijfolie produceren. De meesten plukken hun olijven met de hand en persen ze dezelfde dag om een ​​hoge kwaliteit te garanderen, en sommige volgen biologische productiemethoden. Deze kleine familieproducenten kunnen niet concurreren op de Europese en internationale markt in termen van kwantiteit, maar ze kunnen zeker EVOO’s van uitstekende kwaliteit maken.

Kroatische olijfolie wordt volledig lokaal geproduceerd en alle productiestadia vinden plaats in de regio waar de olijven worden verbouwd; van planten, plukken, persen en verwerken tot bottelen en verpakken. Extra vierge olijfolie van het Kroatische eiland Cres geniet al sinds 2015 de status van beschermde oorsprongsbenaming (BOB) op EU-niveau, terwijl aanvragen in behandeling zijn voor andere olijfoliën uit de regio’s Istrië en de eilanden Krk, Korčula en Šolta, en ze zullen naar verwachting later dit jaar worden goedgekeurd.

Een van de winnaars op NYIOOC 2016 is Plominka, een zeldzame monovariëtale olijfolie van Utla, geproduceerd op het eiland Krk in de Noord-Adriatische Zee.

Extra vierge olijfolie uit Korcula, Dalmatië

Het eiland Korčula heeft bijna 1.000 olijfboerderijen en tien olijfoliemolens, waarbij de productie van olijfolie een belangrijke lokale economische activiteit is. Olijfolie wordt hier geproduceerd met twee inheemse cultivars: Lastovka en Drobnica, die 80 procent van de totale productie uitmaken, met 20 procent van andere cultivars die in het gebied worden geteeld. Alle productiestadia, inclusief de teelt, de oogst en de verwerking van de olijven, evenals de opslag en botteling van de olijfolie, vinden plaats op het eiland.

De olijfolie die op het eiland Korčula wordt gemaakt, staat bekend en wordt erkend om zijn hoge kwaliteit en unieke kenmerken, die het resultaat zijn van een breed scala aan factoren, waaronder het weer en een lang historisch erfgoed. Deze olijfolie wordt geproduceerd met behulp van twee autochtone olijfvariëteiten; Lastovka en Drobnica.

Deze olie wordt verkregen door de olijven mechanisch te malen en het sap te extraheren, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de temperatuur in geen enkel stadium van de productie hoger wordt dan 27 graden Celsius. Na de extractie wordt de olie opgeslagen, gefilterd en gebotteld, waarna deze kan worden vermarkt en verkocht. Olijfolie van het eiland Korčula is heldergroen, pikant en aangenaam bitter met tonen van groene olijfbladeren, groen fruit en aromatische kruiden.

Om deze reden komt olijfolie uit Korčula in aanmerking voor de BOB-status, de hoogste erkenning van een kwaliteitsproduct van de drie bestaande EU-regelingen – de twee andere zijn BGA (beschermde geografische aanduiding) en GTS (gegarandeerde traditionele specialiteit). Het schema beschermt productnamen tegen misbruik en helpt consumenten de authenticiteit van een product te bepalen.

Vela Luka ligt in het westelijke deel van het eiland Korcula en staat bekend om zijn traditionele productie van olijfolie, vijgen en kwaliteitswijnen. Hier produceren kleine familiebedrijven een extra vierge olijfolie van twee lokale olijvenrassen, Lastovka en Drobnica. De variëteiten staan bekend om hun uitgesproken pikantheid en een intense maar delicate bitterheid. De gemeenschap is vastbesloten om consumenten te informeren over de hoge kwaliteit en zuiverheid van haar producten, zodat ze de voortreffelijkheid van een lokale, smaakvolle extra vergine olijfolie kunnen waarderen, geproduceerd met respect voor de lokale omgeving.

Op het centrale plein Plokata, vlak bij de oude binnenstad van Korčula, biedt de olijfoliewinkel ‘Uje’ een selectie van lokale olijfolie in verschillende pakketten. Deze winkel is een ideale plek om kennis te maken met Korcula’s groeiende reputatie voor olijfolie van topkwaliteit en om een cadeau of souvenir te kopen van je bezoek aan Korcula. Een deel van de olie die in deze winkel wordt verkocht, is gemaakt van de beroemde polyfenolrijke Lastovka-olijven die uniek zijn voor Korčula. Probeer ook eens unieke olijfolie die is gemaakt van olijven die op de traditionele manier zijn geconserveerd (gedrenkt in zeewater) in plaats van rechtstreeks naar de persen te worden gestuurd en die een zeer individuele smaak heeft.

(Dit betreft een ingezonden bericht, aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.)