Moswand, een levende groene muur

Dat dacht ik ook! Ik koop een moswand voor op ons kantoor. Ik haal de natuur naar binnen. Zo’n levende groene muur brengt rust maar ook een stukje gezondheid naar binnen. Maar toen kwam ik achter de waarheid.

Een groene muur op kantoor

Ik had wel van een moswand gehoord. Het zou allerlei goede effecten hebben op het binnenklimaat. En het ziet er nog heel gaaf uit ook. Het woord ‘onderhoudsvriendelijk’ sprak mij ook wel aan. Ik nodigde onze projectinrichter uit voor een oriënterend gesprek. Hij had ook allerlei stukjes mos bij zich en ook in allerlei hippe kleurtjes gespoten. “Hè, vraag ik, hoe blijft dat in leven dan?” Hij begint te lachen en zegt “het mos leeft niet meer hoor, het is gemummificeerd”. Ik was perplex. Het leeft niet meer? Waarom zou ik er dan een groene muur mee maken? Ik wil een levende muur!

Lees de omschrijvingen voordat u een moswand koopt

Na het vertrek van onze projectinrichter heb ik Google geraadpleegd. En nu pas lees ik de omschrijvingen echt goed. De kopteksten van de verschillende sites liegen niet. Maar ze geven je wel een ander gevoel. Natuurlijk is een moswand een ‘natuurlijke groene wand’ en natuurlijk is het ‘echt mos’. Het is alleen mo(r)sdood. En dat vertellen ze je niet.

Een moswand is mo(r)sdood

Ik heb een paar zinnen van diverse websites geleend. Leest u ze nu ook anders? Ik wel! Nu begrijp ik eigenlijk pas echt goed wat er staat.

[…. alle mossen worden duurzaam geprepareerd, gekleurd met milieuvriendelijke producten en is volledig biologisch afbreekbaar…]

[…Ja, het is echt mos. Het groeit op natuurlijke wijze en wordt met natuurlijke zouten geconserveerd….]

[…daarom duurzaam geproduceerde mosmuren die vooraf zijn geprepareerd en geen licht of water nodig hebben…]

[…het mos is geïmpregneerd met milieuvriendelijk glycerine wat er voor zorgt dat het mos soepel, stofafstotend en brandvertragend wordt…]

Nu geen moswand meer kopen? Uiteraard kunt u dit gerust doen. Zo’n groene muur blijft een fantastisch gezicht. Maar besef wel dat het gewoon groene decoratie is en geen echt levend groen.

Totaal mee oneensOneensGeen meningEensTotaal mee eens (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Laden...