Koffiedik als groeibodem

Sinds een jaar hebben wij een espressomachine. Niets lekkerder dan koffie van vers gemalen bonen. De koffiedik? Die gooiden wij in eerste instantie in de prullenbak. Maar dit is waarom wij dat niet meer doen…

Help, wat komt daar uit de prullenbak?

Ik doe de prullenbak open om wat weg te gooien. Gatver, zie ik daar allemaal maden krioelen in de vuilnisbak. Binnen wel te verstaan! Dat heb ik nog nooit gehad, vreemd. En daarna gebeurde dat nog een paar keer. Totdat ik de link legde.

Koffiedik is de kraamkamer voor maden

Vliegen leggen graag eitjes in afval wat snel verrot en een goede voedingsbodem is. Zoals vers vlees. Maar het duurde even voordat tot mij doordrong dat koffiedik ook een geweldige kraamkamer is. Het is vochtig, donker en stikt van de voedingswaarde. Geen wonder dat elke vlieg die de kans krijgt hier snel de eitjes in legt.

Zijn het echt maden van vliegen? In het najaar hebben wij geen vliegen in huis dus ik heb wel naar andere mogelijkheden gezocht. Maar er is echt geen andere verklaring voor. Van zichzelf zitten er geen maden in koffiedik. Daar is echt een vlieg voor nodig.

Gooi koffiedik nooit onafgesloten in de prullenbak, zorg dat vliegen er niet bij kunnen. Anders loop je kans dat je keuken krioelt van de maden.

Koffiedik als meststof

Koffiedik als gootsteenontstopper of cellulitis-verbeteraar geloof ik op zich niet zo in. Maar het is wel een uitstekende meststof want het bevat stikstof, fosfor en kalium. Planten vinden dat heerlijk. Gebruik dit wel met mate want anders kan de grond weer te zuur worden. Er zijn tientallen artikelen over geschreven dus hier gaan wij verder niet op in.