Inloggen vingerafdruk

Inloggen bij uw bank met vingerafdrukherkenning

ABN AMRO, Rabobank, ING… bijna bij alle banken kunt u inloggen met uw vingerafdruk in de App. Ik maak hier ook gebruik van met mijn telefoon en tablet. Het is erg handig, want dan hoef ik geen toegangscode te onthouden. Maar ik hoorde hier op BNR Nieuwsradio een hoogleraar cybersecurity over. Dat zette mij aan het denken en ik heb meer informatie opgezocht over vingerafdrukherkenning en de veiligheid hiervan.

Uw vingerafdruk en indentificatie

Als het goed is staat uw vingerafdruk opgeslagen op uw telefoon, tablet of computer en niet op de server van de bank. Uw apparaat zet uw vingerafdruk om in een unieke code. Met deze code wordt uw apparaat ontgrendeld en/of kunt u inloggen op de App van uw bank. Een standaard wachtwoord is makkelijker te wijzigen dan een vingerafdruk en dus ook niet te kopiëren. Toch?

Veiligheid met inloggen vingerafdruk

Het inloggen met een vingerafdruk wordt een “biometrisch slot” genoemd. We zien deze inlogmethode steeds vaker voorkomen, ook huisdeursloten hebben soms al zo’n biometrisch slot. Het is een stuk veiliger dan een wachtwoord, want die is te achterhalen. De rekenkracht van computers wordt steeds groter. Hierdoor zijn computers in staat wachtwoorden tot 6 karakters binnen enkele minuten te kraken. We zien daarom al vaak dat wachtwoorden meer dan 8 tekens moeten bevatten en dan liefst letters, cijfers en speciale tekens door elkaar. Onze tip, doe dit ook want je beveiligt je apparaat niet voor een mens maar voor een andere computer! En die kunnen veel meer dan de mens. De omgezette code van de vingerafdruk is dus dermate ingewikkeld dat een andere computer deze nagenoeg niet kan kraken. Dus ja, dat is zeker veilig.

Lees meer over goede wachtwoorden…

Gevaar van inloggen met een vingerscan

Virussen, spyware, malware…. er is nog steeds geen 100% dekkende oplossing voor. En zo lang hier geen oplossing voor is, is er volgens mij ook geen zekerheid dat niemand aan uw unieke vingerafdruk kan komen! En dan? Uw vingerafdruk kunt u niet wijzigen, een wachtwoord wel. En hebben ze eenmaal uw afdruk in handen dan kunnen ze overal inloggen. Uw bank, webshop accounts, noem maar op.

Of stel dat cybercriminelen uw vingerafdruk kunnen nemen. Deze zit immers overal op. Kunnen ze die dan ook omzetten naar uw unieke code? Ik vind dit maar een enge gedachte. Of wat dacht u van gratis vingerafdruk-apps in uw appstore? Ik ga deze echt niet downloaden en gebruiken. U wel?

Is het dus de toekomst of gewoon gevaarlijk om nu al als eerste met deze technologie mee te willen doen? Uit de laatste geruchten blijken Chinese fabrikanten onze telefoons te voorzien van geheime software. Dan kunnen ze toch ook hier bij? Ik heb mijn vingerafdruk scan verwijderd van de telefoon. Ik ga gewoon weer lekker terug naar de ouderwetse pincode. Liefst in combinatie met 2-way-authentication! Wel zo veilig.

Totaal mee oneensOneensGeen meningEensTotaal mee eens (Nog geen stemmen)
Laden...