Vijf ijzersterke kamerplanten, geschikt voor iedereen

ijzersterke-kamerplanten

Kamerplanten zijn tegenwoordig helemaal in. Er komen steeds meer planten webwinkels bij en ook bestaande winkels spelen handig in op deze trend. Zo groeit het aanbod kamerplanten bij de gemiddelde supermarkt wekelijks!

De juiste kamerplanten kiezen

Een plant kopen is zo gedaan. Het is vaak al meteen een mooie toevoeging aan jouw woon- of slaapkamer. Je zult het ongetwijfeld herkennen: je kocht een mooie plant, die deed het goed, maar na een tijdje werden de bladeren geel of bruin. Nog een tijdje later was de plant dood.

Helaas vergeten veel mensen dat een plant een ‘levend iets’ is. Iedere plant heeft zijn eigen, specifieke verzorgingseisen. Pak je de verzorging niet goed aan, dan gaat de plant dood.

Gelukkig zijn er ook planten die niet zo kritisch zijn op hun verzorging. Onderstaande vijf ijzersterke kamerplanten zijn geschikt voor iedereen. Ook voor mensen met minder groene vingers.

Pannenkoekplant

Deze plant komt van oorsprong uit China en is sinds de jaren 70 in onze woningen te vinden. Een tijdje was deze plant uit, maar sinds kort weer helemaal trendy. Vanwege de afkomst en de vorm van de bladeren wordt deze plant ook wel de “Chinese Moneyplant” genoemd. In Nederland kennen we hem vooral als de Pannenkoekplant.

Een leuk uiterlijk, maar hij staat in dit lijstje omdat deze kamerplant niet zo snel zeurt over de verzorging. Een lichte of meer donkere standplaats, veel of weinig water, het is allemaal geen probleem voor deze plant. Ook hoef je hem niet per se te verpotten. Als de huidige pot te klein wordt stopt de plant simpelweg met groeien.

Graslelie

Deze plant is al generaties populair en is dan ook bekend onder veel verschillende namen. Officieel heet hij Chlorophytum Comosum, maar ook Graslelie of Spiderplant zijn veel voorkomende namen. Die laatste bijnaam dankt de plant aan de “spinnetjes” die ontstaan als kleine baby plantjes.

De Graslelie is werkelijk een ijzersterke kamerplant. Hij overleeft op zowel een donkere als een lichte standplaats. Kijk wel uit met teveel direct zonlicht, daar kan het blad van verbranden. Deze plant geeft het aan als er water nodig is: dan gaat hij slap hangen. Wel zo makkelijk!

Sanseveria

De Sanseveria kent iedereen waarschijnlijk wel. Er zijn bijna talloze variaties van te verkrijgen. Van heel klein tot planten van wel een meter hoog. Wat ze allen met elkaar gemeen hebben: ze zijn bijna niet kapot te krijgen. Deze zeer sterke kamerplant kan praktisch overal staan en kan makkelijk een langere periode zonder water.

Wil je helemaal nergens meer naar omkijken? Haal dan de Sansevieria Kirkii Friends in huis. Deze plant is namelijk verkozen tot Studentenplant van het Jaar. Werkelijk de sterkste kamerplant die er te krijgen valt.

Lepelplant

Je zou het niet zeggen door het uiterlijk, maar ook de Lepelplant kan wel tegen een stootje. De plant heeft sierlijke bladeren en ook de bloemen zijn zeer decoratief.

De Lepelplant, officieel Spathiphyllum, bewijst dat schoonheid en kracht prima samen gaan. Een standplaats in de brandende zon of juist in de schaduw? Geen enkel probleem. Ook kan deze plant prima een tijdje zonder water. De plant gaat dan slap hangen, maar zodra je hem weer bewaterd staan de bladeren met een uurtje weer rechtop.

Parapluplant

De meest voorkomende reden dat kamerplanten dood gaan is niet verwaarlozing. Integendeel. De meeste kamerplanten gaan dood door te vaak te veel water geven. Je geeft heel gemakkelijk meer water dan een plant nodig heeft.

Daarom staat de Parapluplant (Cyperus Slternifolius) in dit lijstje. Van oorsprong groeit deze plant namelijk in moerassige gebieden. En dat is een voordeel als je vaak te veel water geeft! Een te drassige potgrond vindt deze plant dus juist heerlijk!