Groenten in plastic verpakking

Ik begin me er ook steeds meer aan te storen, groenten in plastic verpakt. Waarom moet een paprika bijvoorbeeld verpakt worden? Waarom liggen die niet gewoon zo in het krat? We hebben al zo ontzettend veel afval. Laten we dan hier eens mee ophouden.

Waarom worden groenten in plastic verpakt?

Oordelen is altijd makkelijk, en zonder kennis oordelen we soms iets te snel. Dus ik besloot een goede kennis te raadplegen die in de tuinbouwsector gewerkt heeft. Dus ik vroeg hem waarom de groenten in plastic verpakt zijn en dan met name paprika’s. Dat is een stevige groente, het lijkt mij niet dat hier plastic om heen hoeft voor bescherming. (En nee, het is vast niet voor smetvrees zoals ik ook ergens las in een blog…)

Plastic verpakking is soms duurzamer dan wij denken

Zijn antwoord was eigenlijk heel simpel. Als groenten geïmporteerd worden omdat ze bij ons nog niet geoogst kunnen worden, dan hebben ze een lange reis voor de boeg. Dus voor de bescherming en houdbaarheid moeten ze toch verpakt worden. Zouden supermarkten dat niet doen dan moeten er veel te veel etenswaren weggegooid worden. En dat is nog veel minder duurzaam dan een plastic verpakking. Dus in dit geval, nu durf ik weer een verpakte paprika te pakken zonder mij schuldig te voelen! Op de site van het voedingscentrum vind je ook antwoord op deze vraag.

Wanneer kies ik verpakt en wanneer onverpakt?

Heb je in de supermarkt de keuze uit verpakte of onverpakte groenten, kies dan het liefst voor de onverpakte groenten. Kleine kanttekening hierbij is wel dat je het dan binnen enkele dagen moet opeten want anders moet je het weggooien omdat het bederft. Dus voor 1-3 dagen bewaren verkoop je onverpakt, voor 4 – 8 dagen bewaren is verpakt misschien beter.

Totaal mee oneensOneensGeen meningEensTotaal mee eens (Nog geen stemmen)
Laden...