Geld verdienen met enquêtes

Op 24 januari zag ik een uitzending van Rambam over onderzoekbureaus en hun methodes om onderzoeken zo te manipuleren dat mensen het gewenste antwoord geven voor de opdrachtgever.

Is dit waar? Helaas heb ik zelf vanuit mijn professie hier ook mee te maken. En ja, ik moet beamen, het is mogelijk enquêtes en onderzoeken zo op te stellen dat het gewenste antwoord eruit komt. Dat is natuurlijk jezelf als bedrijf voor de gek houden. Het werkt echter zo dat sommige beslissingen pas genomen worden nadat een ‘onafhankelijk bureau’ de markt onderzocht heeft. Uiteraard heb je zelf in de hand of onderzoeken ‘echt’ of ‘gemanipuleerd’ zijn. Dus ondernemer, directie en aandeelhouder, neemt u ook beslissingen aan de hand van de onderzoeken die medewerkers u presenteren? Verdiep u dan zeker ook in het onderzoek en de vraagstellingen!

Geef uw mening in een enquête voor een kleine beloning

Hierdoor kwam ik op het idee, ik wil zelf een onafhankelijk onderzoeksforum opzetten. Maar alles wat ik bedenk bestaat altijd al… helaas. Zo kwam ik o.a. op de site van FactSnapp. Onlangs opgericht en met hetzelfde doel. Ik heb mij ingeschreven, eens kijken hoeveel vragenlijsten ik toe gestuurd krijg. Hier kun je geld verdienen met enquêtes invullen. (Overigens heb ik ook andere platforms geprobeerd, maar deze kwam voor mij wel als fijnste uit de bus. De andere site leken mij niet betrouwbaar.)

Uitzending Rambam

 

In de krant kom je steeds vaker ‘onafhankelijke’ onderzoekjes tegen zoals ‘Nederlander heeft tomeloze liefde voor water’ en ‘Nederlandse werknemers vinden goede koffie belangrijker dan lunch’. Maar opmerkelijk veel van dit soort onderzoeken blijkt betaald door de producenten van diezelfde producten. Rambam vraagt zich af: zijn feiten te koop? De Rambammers komen erachter dat sommige marktonderzoeksbureaus meer dan bereid zijn het de klant naar de zin te maken, en niet zo onafhankelijk en objectief zijn. Ze blijken de uitslag van het onderzoek te kunnen sturen en de gewenste krantenkop als uitgangspunt te kunnen nemen. De Rambammers ontdekken dat wetenschappers ook niet altijd onafhankelijk zijn. Ze verbinden zich soms aan kenniscentra gefinancierd door de industrie. Dezelfde wetenschappers zijn bereid onderzoek te doen met als uitkomst een vooraf gewenste uitslag. (Helaas is het TV fragment niet meer online beschikbaar.)

Totaal mee oneensOneensGeen meningEensTotaal mee eens (Nog geen stemmen)
Laden...