Fossielvrij

Steeds vaker horen we het woord fossielvrij. Zoals de advertentie van Vattenfal. Maar wat is de betekenis hiervan? Wat is een fossielvrij leven? Wij zochten het voor u uit.

Betekenis fossielvrij

Bij fossielen denk we aan sporen van planten en dieren die achter gelaten zijn in gesteente. Maar dat is niet de de achterliggende betekenis van fossielvrij. Dit woord slaat op fossiele brandstoffen die ontstaan zijn uit resten van planten en dieren en in onze aardbodem voorkomen. Hieronder vallen aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Zoals u weet zorgt verbranding van fossiele brandstof voor co2-uitstoot en is daarom niet goed voor het milieu.

Wat is een fossielvrij leven?

Met een fossielvrij leven wordt bedoeld dat er uitsluitend gebruik gemaakt wordt van eerlijke en hernieuwbare energie. Zoals zonne-energie en windenergie. Het gebruik van fossiele brandstoffen volledig afbouwen.

Is dit haalbaar? Bedrijven die produceren en handelen in brandstoffen zijn belangrijk voor onze economie. Ze hebben er alle belang bij om dit in stand te houden. Aan de andere kant groeit ook het bewustzijn dat er iets moet veranderen. De advertentiereclame van Vattenfall omtrent een ‘fossievrij leven’ is daarom ook opvallend. Werkelijkheid of wanna be? De toekomst zal het uitwijzen.