Blijft er eten steken in je slokdarm?

Heb jij dat ook wel eens, dat er eten blijft steken in je slokdarm? Een te grote hap, dat kan natuurlijk iedereen overkomen. Maar als je het met regelmaat hebt dan is dat toch raar. Ik had het ook af en toe en dacht daar niet verder over na. Meestal was na een paar minuten het eten ook wel gezakt, totdat…

Eten blijft hangen in mijn slokdarm

Ik had haast. Je kent het wel.. weer een te volle agenda en eigenlijk helemaal geen tijd om te eten. Snel neem ik een laatste grote hap, pak mijn bord al op om naar de keuken te lopen en dan is het weer een keer zover. Het eten blijft hangen in mijn keel. En goed ook. Bah, wat een vervelend gevoel.

Na 5 of 1 0 minuten is het nog niet weg. En voor wie het vaker heeft, dit is geen fijn gevoel. Het heet niet voor niets ‘slokDARM’, de darm blijft knijpbewegingen maken om het voedsel naar de maag te krijgen. Ik probeer dan maar grote slokken water te nemen om het zo snel mogelijk naar beneden te krijgen. Maar zelfs het water komt er niet langs en komt gewoon weer omhoog. Via whatsapp grap ik nog met wat vriendinnen dat ik wat later ben… want er zit een stuk kip vast in mijn keel. Heb ik weer!

Het voedsel blijft nu wel heel erg lang steken…

Ik kon het ook niet begrijpen, waarom zakt het niet? Mijn avondje uit inmiddels maar geannuleerd. Met kloppen op het borstgebied, springen, proberen te drinken, proberen te braken…. niks helpt. Google maakt me ook niet wijzer. Dan kom ik weer bij enge en chronische ziekte uit. Dat zal ik toch niet hebben? Ik heb me uiteindelijk door de avond en nacht heen geworsteld.

Eigenwijs als ik ben ga ik niet snel naar de dokter. Maar nu… ik kan ook niet drinken dus dit kan niet nog de hele dag duren. Dus ik bel ’s ochtends toch maar direct de huisarts. Die twijfelt geen moment. Naar het ziekenhuis, direct! Nog geen 2 uur later lag ik in de scopiecentrum van het ziekenhuis om mijn slokdarm te bekijken en het voedselrest door te drukken. Een ingreep van 10 minuten en wat voelde dat fijn zeg!

Slokdarm bekeken in scopiecentrum

Bij en scopie kijken ze direct mee in de slokdarm en de maag. (Geen paniek, voel je niks van. Je krijgt een sedatie, wat betekent dat je in slaap wordt gebracht met medicijnen. Ik heb er werkelijk niks van gevoeld. Ik lag gewoon lekker te slapen haha.) Ik bleek ontstekingen te hebben onderaan de slokdarm, net boven de afsluiting van de maag. Niks ernstigs dus. Waarschijnlijk komt dit door overtollig maagzuur dat omhoog komt. Niet dat ik daar ooit merkbaar last van heb, maar schijnbaar is dit stukje totaal gevoelloos. Je hebt pas last van maagzuur als het nog verder omhoog komt.

Ik heb sterke maagzuur remmers meegekregen (Omeprazol Xiromed / blauw-witte capsules). Na 6 weken heb ik een vervolgonderzoek gehad. Weer lekker met een roesje en wederom er heerlijk doorheen geslapen… Toen is mijn slokdarm en maag uitgebreider onderzocht. Maar niks aan de hand.

Heb jij ook een geblokkeerde keel? Niet direct paniek!

Ik heb deze blog ingediend op deze site omdat ik alleen maar vervelende verhalen las als ik ging zoeken op een geblokkeerde slokdarm, voedsel blijft hangen, eten blijft in de keel steken, etc. etc. Ik hoop dat mensen die dit ook hebben nu mijn ervaring lezen. Maar, doe niet als ik en blijf er niet te lang mee lopen. De arts in het ziekenhuis zei ook dat dit dom was. Welk effect te lang blijven lopen heeft weet ik ook niet (vergeten te vragen) maar dit is het advies:

 • Blijf niet te lang met een geblokkeerde slokdarm/keel lopen. Maximaal 2 uur. Is het dan niet weg? Maak direct een afspraak via de huisarts of kom naar de EHBO.
 • Drink geen water! Dit is juist helemaal niet goed bij een verstopte slokdarm. Komt het water weer omhoog? Dat is een teken dat je niet moet drinken.

   Ik ben 52 jaar, dus ja, en leeftijd waarop je je toch meer zorgen gaat maken over je gezondheid. Hopelijk stelt mijn blog je gerust. En je weet het nu, hup, niet eigenwijs als het te lang duurt, bel de huisarts 😉 Je mag je ervaringen achterlaten onder deze blog, dit heeft de beheerder open gezet. Liefs Annemarie

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *