Black Friday, pas op voor oplichting

Vrijdag 27 november 2020 is is het Black Friday. Deze dag is komen overwaaien uit Amerika en staat bekend als de dag dat je tegen enorme kortingen allerlei producten kunt kopen. Bijna iedere webshop heeft dan ook wel de Black Friday aanbiedingen.

Black Friday is in Amerika de dag na Thanksgiving. Dan is iedereen vrij en wordt er massaal kerstinkopen gedaan. Dit jaar valt dat op 27 november 2020.

Internetoplichting op Black Friday

Als je in november is nodig hebt dan zou ik zeker wachten tot Black Friday. Want wie is er nu niet gek op hoge korting? Dat dacht ik vorig jaar ook en toen ben ik zwaar opgelicht door de webshop Modetalente. De prijzen en de korting waren te mooi om waar te zijn. Én dat was het ook echt! Mijn ervaring over deze oplichtingspraktijk lees op je hier.

Hoge korting maakt blind

De Chinezen zijn ook niet gek en weten dat we in Europa en Amerika massaal het internet op gaan om koopjes te zoeken. Daar maken ze graag gebruik van. En omdat je toch net ietjes minder oplettend bent met al die mooie spullen en prijzen let je minder goed op de betrouwbaarheid van een webshop. Dus let goed in welke webshop je koopt!

Mijn advies, nog nooit van webshop gehoord maar je krijgt in één keer een fantastische advertentie in je tijdlijn op facebook op Black Friday? Check de betrouwbaarheid.

Check de webshop op Black Friday

Onderstaande heb ik even ‘geleend’ van de site van de Consumentenbond. Voorkom teleurstelling met hoge invoerkosten of hoge retourkosten en check waar de webshop vandaan komt.

  1. Staan vestigingsadres, bezoekadres, e-mailadres, Nederlands (!) telefoonnummer en overige Kamer van Koophandel op de website vermeld?
  2. Google eerst eens naar de webwinkelnaam in combinatie met het woord ‘douanekosten’. Dus ‘webwinkelnaam+douanekosten’. Is de webwinkel van buiten de EU al enige tijd actief dan vind je zo waarschijnlijk klachten over onverwachte inklaringskosten.
  3. Webwinkels die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk voeren, houden zich aan Nederlandse regelgeving (onder andere de wet Kopen op afstand). En de webwinkels melden niet alleen hun vestigingsgegevens maar ook bij ieder product de kosten inclusief BTW. (Maar let op een logo is natuurlijk snel gekopieerd! dus het is niet zaligmakend.)
  4. Betalingsmiddelen als iDeal en Paypal zeggen helemaal niks over betrouwbaarheid. Dat kan iedereen eenvoudig aan de webwinkel koppelen.
  5. Zoek eerst naar de retourinformatie op de site voordat je iets aanschaft!