Basilicum plantje goed houden

Ik koop vaak een basilicum plantje in de supermarkt. Het staat zo gezellig in het vensterbank. Maar lang houden deze plantjes het vaak niet vol. Het moet toch mogelijk zijn om langer dan 3 weken met zo’n plantje te doen? Dus ik heb er mijn missie van gemaakt. Hoe houd ik mijn basilicum plantje goed zonder te verpotten en andere bijkomstige taakjes?

Blijf plukken van je basilicum plantje!

Je basilicum plantje blijft doorgroeien als je het niet gebruikt en stopt al zijn energie in de bestaande blaadjes. En hier begint eigenlijk de belangrijkste tip. Zorg dat je continue de volwassen bladeren eraf haalt. Zo kan het plantje blijven groeien en hou je frisse jonge blaadjes. Eén basilicum plantje produceert meer blaadjes dan je in een gemiddeld gezin eet. Dus was ik doe is de blaadjes eraf blijven knippen en in een boterhamzakje (gevuld met lucht) in de vriezer bewaren voor verse pasta- of tomatensaus.

Ook al knip je je plantje helemaal kaal, je zult zien dat er heel snel nieuwe blaadjes aan de stengels komen. Laat je de blaadjes te lang zitten dan blijven die doorgroeien en groeit je plantje eigenlijk dood.

Houd je plantje kort

Knip niet alleen de blaadjes af maar houd ook de steeltjes kort. Dan ziet je plantje er niet alleen leuker uit maar er groeien ook nieuwe stengels uit. De oude steeltjes gaan namelijk ‘verhouten’ en zijn dan ook niet eetbaar meer.

Altijd natte voeten

Om je basilicum plantje goed te houden moet deze altijd natte voeten hebben. Het plantje houdt absoluut niet van droogte. Ik doe om de dag een scheut water in het potje. Als ik een week weg ben zet ik potje van de supermarkt gewoon in een grote bak water zodat het plantje de hele week te drinken heeft. Namelijk liever te veel water dan te weinig!

Succes met experimenteren! Je basilicum plantje goed houden, het kan zeker wel!