Lang leve algen

Als wij het woord algen zeggen dan denkt u waarschijnlijk direct aan vies vijverwater of dat vieze groene stoepje aan de noordkant van uw huis. Ook wij vinden dat niet prettig. Maar algen zijn wel ontzettend belangrijk voor onze planeet, zo niet misschien op termijn wel het belangrijkst!

Belangrijke schakel in ons ecosysteem en voedselketen

Algen komen overal voor op onze aarde: van het kleinste tuinvijvertje tot de Grote Oceaan. Zo spelen algen een belangrijke rol in de ecologie van meren, zeeën en oceanen. Net als planten zetten algen kooldioxide (CO2) en water met behulp van zonlicht door fotosynthese om in koolhydraten en zuurstof. Verder hebben algen ook voedingsstoffen nodig, zoals nitraat en fosfaat. Deze anorganische elementen worden omgezet in organische stoffen zoals eiwitten en vetten. Algen zijn een belangrijke schakel aan de basis van alle voedselketens.

Te veel is nooit goed

Milieu moet in balans zijn, want ‘te’ veel is nooit goed. Algen zijn belangrijk voor onze natuur, maar als we er teveel van krijgen kan ook weer schadelijk zijn. Door toename van voedingsstoffen in het water (nitraat en fosfaat) door vermesting verandert water in een algenparadijs. Omdat algen licht wegvangen blijft er minder licht over voor de waterplanten die op de bodem leven die daardoor sterven. Wat op hun beurt weer slecht is voor de vissen. Daarom is het zo belangrijk elk milieu-onderwerpt te benaderen vanuit de complete keten. Niets staat op zichzelf. Maar terug naar het onderwerp zuurstof [kennislink: meer informatie over algensoorten].

Algen; reservelongen van de aarde?

Het Amazonewoud worden de “longen van de wereld” genoemd, toch klopt de uitspraak niet helemaal. Uiteraard is het Amazonegebied wel belangrijk voor de opname en vasthouden van CO2 uit de lucht. Alle planten en bomen nemen wereldwijd ongeveer 20% van de door de mens uitgestoten CO2 weer op, omdat het Amazonegebied zo groot en divers is, is dit gebied verantwoordelijk voor een belangrijk deel van deze opname. De oceanen nemen ook zo’n 20% CO2 op. En van die opname van CO2 wordt zuurstof gemaakt.

Zo komt zuurstof in onze atmosfeer

Zuurstof wordt gemaakt door fotosynthese bij planten en algen. Aan de hand van de groei van de planten valt te berekenen hoe veel zuurstof er vrijkomt. Volgens wiskundige berekeningen wordt elk jaar 280 miljard ton zuurstof gevormd op aarde. 46% daarvan wordt in zee door algen gevormd, en 54% op het land. (Dit betekent echter niet dat 46% van de zuurstof die de atmosfeer in gaat, door algen geproduceerd is. Er blijft ook zuurstof achter in de zee.)

Algen maken deel uit van de wereldwijde zuurstofcyclys

De regenwouden van Zuid-Amerika, Afrika en Borneo maken de meeste zuurstof per vierkante kilometer aan, maar omdat het oppervlak van de wereldzeeën stukken groter is, wordt er op het land en in de oceanen in totaal ongeveer dezelfde hoeveelheid zuurstof geproduceerd. Algen maken deel uit van een wereldwijde zuurstofcyclus. Soms wordt plaatselijk zo veel zuurstof gevormd, dat het water het niet allemaal kan opnemen; dan verdwijnt de zuurstof in de atmosfeer. Op andere plaatsen wordt zuurstof uit de atmosfeer juist in het water opgenomen. En dat laatste is nu net zo belangrijk waarom wij de waterkwaliteit van onze zeeën op orde moeten houden!

Meer aandacht voor onze zeeën noodzaak

Er is veel aandacht voor de natuur op land (lees artikel over CO2-compensatie) en gelukkig ook steeds meer voor onze zeeën. Belangrijk is om te beseffen dat onder het wateroppervlak zich een nog veel groter, maar vrijwel onzichtbaar probleem kan ontwikkelen. Als algen dood gaan en naar de bodem
zinken en gaan rotten wordt er zuurstof verbruikt. Als er dus heel veel algen naar de
bodem zinken en de vraag naar zuurstof groter wordt dan kan al het zuurstof opraken. En dan
verdwijnt al het hogere leven, of anders gezegd, dan gaan de vissen, krabben en wormen die
op en in de zeebodem leven dood.

Heeft u een interessant artikel over algen en de werking op ons ecosysteem? Geef dan een reactie met een link naar het artikel. Wij vinden dat het thema algen te weinig aandacht krijgt!

Totaal mee oneensOneensGeen meningEensTotaal mee eens (Nog geen stemmen)
Laden...

One Reply to “Lang leve algen”

  1. Hoi,
    Mooi en duidelijk! Mijn vraag is zijn er ook organisatie die hier mee bezig zijn
    waar ik aan kan doneren??
    MVG,
    Meike

Comments are closed.